Σπατουλαρισμα

ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑ

Μια καλή αρχή είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα και το ίδιο ισχύει και για το βάψιμο. Αν θέλετε να γίνει σωστά το βάψιμο του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου και να μην υπάρχουν ατέλειες, θα πρέπει να κάνετε σωστή προετοιμασία.

Δεν έχει τόση σημασία η ποιότητα της μπογιάς και των άλλων υλικών αν δεν προετοιμάσετε σωστά τους τοίχους για να γίνει σωστά το βάψιμο τους. Τα σπατουλαρίσματα των τοίχων λοιπόν, είναι το πιο σημαντικό μέρος της προετοιμασίας και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας.

Το σπατουλάρισμα στην ουσία εγγυάται ότι η επιφάνεια του τοίχου σας θα είναι ομοιόμορφη και η μπογιά θα απλωθεί σωστά παντού.

ΤΙ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΤΟΥΛΆΡΙΣΜΑ;

Το σπατουλάρισμα δεν είναι μία ιδιαίτερα εξειδικευμένη διαδικασία, οπότε δεν θα χρειαστείτε κάποιον ειδικό εξοπλισμό. Το κλειδί της όλης υπόθεσης και διαδικασίας, είναι φυσικά ο στόκος. Καλό είναι να επιλέξετε άσπρο, έτσι ώστε να μην έχετε πρόβλημα με το χρώμα που θέλετε να βάψετε τον τοίχο σας. Μία συσκευασία λογικά θα σας φτάσει. Πέρα από τον στόκο, θα χρειαστείτε επίσης μία σπάτουλα – πιθανότατα να έχετε αν βάφετε μόνοι σας το σπίτι σας – καθώς και δύο φύλλα γυαλόχαρτου: ένα χοντρό κι ένα λεπτό για τις λεπτομέρειες.

Που πρέπει να γίνει το σπατουλάρισμα;
Σε γενικές γραμμές, σπατουλαρίσματα πρέπει να γίνουν σε δύο περιπτώσεις: σε τρύπες και σε σημεία που έχει «σκάσει» ο σοβάς είτε λόγω υγρασίας είτε απλά από το πέρασμα του χρόνου. Οι τρύπες μπορεί να είναι από καρφιά στα οποία είχατε κρεμάσει πίνακες ή αφίσες ή απλά από «ατυχήματα». Ας δούμε τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση.

Σπατουλάρισμα τρύπας
Το μυστικό εδώ είναι να γεμίσετε την τρύπα στον τοίχο και όχι απλά να βάλετε λίγο στόκο από πάνω της, καθώς αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα απλώς να ξανανοίξει η τρύπα μετά από κάποιον καιρό. Καλό είναι λοιπόν να φροντίσετε να βάλετε τον στόκο όσο πιο βαθιά γίνεται στην τρύπα και στη συνέχεια να την κλείσετε σιγά – σιγά. Αν η τρύπα λοιπόν είναι από κάποιο καρφί, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να βάλετε βαθιά τον στόκο βάζοντας λίγο στόκο σε ένα κατσαβίδι ή κάποιο άλλο μυτερό αντικείμενο και να γεμίσετε σιγά – σιγά τη τρύπα.

Αφού γεμίσετε την τρύπα λοιπόν, το επόμενο βήμα να κάνετε λείο τον τοίχο. Βάλτε λίγο στόκο πάνω στη σπάτουλα και τοποθετήστε τον απαλά πάνω από το σημείο της τρύπας. Στη συνέχεια, σύρετε τη σπάτουλα πάνω από τον στόκο βάζοντας λίγη δύναμη ώστε να φτάσει όσο πιο βαθιά ο στόκος αλλά και να βγάλετε τον παραπανίσιο. Όταν ο τοίχος σας θα έχει γίνει λίγο λείος, αφήστε τον στόκο να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει καλά, χρησιμοποιείστε το χοντρό γυαλόχαρτο για να ξεφορτωθείτε τις μεγάλες ατέλειες και στη συνέχεια το λεπτό για τις πιο μικρές.

Σπατουλάρισμα σοβά
Η διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ για τη περίπτωση του σοβά, απλά γίνεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Στην ουσία η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με αυτή του δεύτερου μέρους της παραπάνω διαδικασίας. Για την ακρίβεια, από τεχνική άποψη είναι ακριβώς η ίδια. Εκεί που γίνεται η διαφορά, είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να αναλάβετε τις περιπτώσεις του σοβά μία – μία. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να τελειώσετε με το ένα σκάσιμο τελείως και στη συνέχεια να περάσετε σε κάποιο άλλο. Με απλά λόγια, δεν πρέπει να διευθετήσετε όλα τα σκασίματα ταυτόχρονα.

Τα σπατουλαρίσματα είναι σε γενικές γραμμές μια απλή υπόθεση που μπορεί να αναλάβει κι ένας «ερασιτέχνης» μπογιατζής, ωστόσο ένας ειδικός θα την κάνει πιο γρήγορα αλλά και πιο σωστά. Αν επιλέξετε έναν επαγγελματία σαν αυτούς του ΒΑΨΙΜΑΤΑ, είναι πολύ πιθανό να τα συμπεριλάβει και στη τιμή όλου του project, γλυτώνοντας σας έτσι χρόνο και χρήματα.

Επισκεφθείτε μας

Σαβ: 9πμ – 6μμ | Δευτέρα – Παρασκευή: 8 π.μ. – 8 μ.μ.