βάψιμο Κάγκελα

ΒΆΨΙΜΟ ΚΆΓΚΕΛΑ

Πότε είναι η καλύτερη εποχή να βάψω τα κάγκελα μου;
Γενικότερα για το βάψιμο οι καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Εποχές που να μην έχουν πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία να είναι χαμηλή, να μην έχει βροχές ώστε κάθε στρώση χρώματος να στεγνώνει σωστά και σε βάθος.
Ως εκ τούτου, επιλέγουμε να βάψουμε τα κάγκελα μας όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγουμε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Τα μεταλλικά κάγκελα «βράζουν» από τη ζέστη και μαζί με αυτά και το χρώμα. Για αυτό συχνά σχηματίζονται στην επιφάνεια φουσκάλεςΑποφεύγουμε τη βαφή όταν οι επιφάνειες είναι υγρές ή όταν υπάρχει υγρασίατο χρώμα δεν θα κάνει καλή πρόσφυση και μπορεί να ξεφλουδίσει μετά από λίγο καιρό.

Ποιο είναι το καλύτερο χρώμα για κάγκελα;
Από άποψη ποιότητας, υπάρχουν χρώματα για κάγκελα σε μεγάλη ποικιλία με εξαιρετικές ιδιότητες. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε: άοσμα, εύκολα στην εφαρμογή, με διακοσμητικό φινίρισμα, με αντισκωριακή προστασία, ανθεκτικά στις έντονες καιρικές συνθήκες και στις UV ακτίνες, με εγγύηση ποιότητας κοκ.
Ιδιαίτερη προτίμηση παρατηρείται στα σφυρήλατα χρώματα για κάγκελα λόγω του όμορφου διακοσμητικού φινιρίσματος τους αλλά και των αντισκωριακών ιδιοτήτων τους.
Όμως, το καλύτερο χρώμα για κάγκελα, για εσάς, είναι αυτό όπου  ο συνδυασμός των ιδιοτήτων του  εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες.

 

 Πώς να βάψω τα καινούργια μου κάγκελα;

Όταν τοποθετούμε νέα σιδερένια κάγκελα στον κήπο ή στο μπαλκόνι, συνήθως μας παραδίδονται άβαφτα, με κάποια όμως λιπαρότητα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι η διαδικασία της διάβρωσης σε κάθε σιδερένια επιφάνεια είναι πάντα σε «ετοιμότητα», για αυτό θα πρέπει να βάψουμε τα άβαφτα κάγκελα όσο πιο γρήγορα γίνεται και μάλιστα σωστά…δηλαδή, να μην παρουσιαστούν σκουριές, να μη ξεφλουδίσει το χρώμα, τα κάγκελα μας να είναι σαν καινούργια όσο περισσότερα χρόνια γίνεται.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη διαδικασία:
• Αρχικά καθαρίζουμε τα κάγκελα με ένα πανί ποτισμένο σε διαλυτικό για να απομακρύνουμε τη λιπαρότητα που έχουν οι επιφάνειες.

Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε στην αγορά πορτοκαλί μίνιο, επιβαρύνει αρκετά το περιβάλλον και τείνει να καταργηθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο ποιοτικό αντισκωριακό αστάρι. Η ποιότητα του αντισκωριακού ασταριού μεταφράζεται σε μεγάλης διάρκειας προστασία των μεταλλικών κάγκελων από την σκουριά.
 Λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του αντισκωριακού και του τελικού χρώματος ενισχύοντας την πρόσφυση τους.
• Τέλοςβάφουμε με 2 χέρια χρώμα. Εδώ έχουμε πολλές επιλογές προϊόντων, φινιρισμάτων και αποχρώσεων.

 

Το πιο σημαντικό είναι το προϊόν που θα επιλέξετε να έχει τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:
• αντοχή στις καιρικές συνθήκες, στην υγρασία και  στην ακτινοβολία
• ελαστικότητα, να ακολουθεί τις συστολές και  τις διαστολές της επιφάνειας και να μην σπάει
• να δημιουργεί σκληρό φιλμ, ανθεκτικό στα χτυπήματα. Όταν το φιλμ του χρώματος σπάσει, τότε η υγρασία και ο αέρας διαπερνά την επιφάνεια εύκολα, φτάνει στο μέταλλο και ξεκινάει η διάβρωση.
 Επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα και εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες των κατασκευαστών τα κάγκελα μας παραμένουν σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.

 

Γιατί να βάψω τα σιδερένια μου κάγκελα με αντισκωριακό αστάρι και μετά με χρώμα, και να μην περάσω 2 χέρια από ένα χρώμα με αντισκωριακή προστασία;

 

Στις μέρες μας, καθώς η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, μπορείτε να βρείτε εξαιρετικής ποιότητας χρώματα που λειτουργούν ως 2 σε 1, τελικό προϊόν με αντισκωριακή προστασία.
Πρόκειται για μια πρακτική και γρήγορη επιλογή που συνιστάται:
• Όταν τα σιδερένια κάγκελα είναι εσωτερικά (ακόμη και αυτά σκουριάζουν)
• Εάν τα κάγκελα είναι εξωτερικά αλλά προστατευμένα από πυλωτή ή υπόστεγο και κατά επέκταση δεν είναι εκτεθειμένα σε έντονες καιρικές συνθήκες
• Εάν επιθυμούμε προστασία περιορισμένης χρονικής διάρκειας

Σε κάθε άλλη περίπτωση η μακροχρόνια προστασία των σιδερένιων επιφανειών όπως τα μεταλλικά κάγκελα, εξασφαλίζεται από τα 3 βήματα (αντισκωριακό – αστάρι μετάλλων – ντουκόχρωμα ή ανθεκτική ριπολίνη) που προαναφέραμε.

 

 

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» για να προστατέψω ή έστω να καθυστερήσω την εμφάνιση της σκουριάς στα κάγκελα μου;

Μια πρακτική πρόταση για να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της σκουριάς και να αποφύγουμε την επέκταση της είναι το τρίψιμο και το πολύ προσεκτικό βάψιμο 2cm γύρω από τις ενώσεις και τις γωνίες. Τα σημεία αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθή γιατί εκεί συσσωρεύονται τα νερά της βροχής ή τα νερά από το πλύσιμο του μπαλκονιού και παρουσιάζουν συχνά προβλήματα.
Επίσης, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική κάθε χρόνο [ τρίψιμο και βάψιμο (αντισκωριακό & χρώμα) 2cm γύρω από τις ενώσεις, τις γωνίες ή όπου αλλού παρατηρηθεί φθορά ] για να προλάβουμε την σκουριά στο αρχικό της στάδιο και να μην την αφήσουμε να επεκταθεί. Εφαρμόζοντας αυτή την τακτική, η επόμενη φορά που θα ασχοληθούμε με το βάψιμο των κάγκελων μας μπορεί να είναι μετά από 5 με 8 χρόνια, αναλόγως των συνθηκών του περιβάλλοντος.

 

 

Πώς να βάψω ξαναβαμμένα κάγκελα που έχουν σκουριές;

 

Γνωρίζοντας ότι, η διάβρωση ξεκινά αμέσως στα «γυμνά» μεταλλικά κάγκελα, προγραμματίζουμε το χρόνο μας ώστε να βάψουμε τα κάγκελα αμέσως μετά το τρίψιμο (και αφού απομακρύνουμε τη σκόνη) και το αστάρωμα τους.
Βήμα 1. Προετοιμάζουμε την περιοχή … και προστατεύουμε το περιβάλλον και εμάς
Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Καλύπτουμε την περιοχή γύρω και κάτω από τα κιγκλιδώματα με πανιά, εφημερίδες ή κατάλληλα χαρτιά οντουλέ ώστε να μην λερώσουμε τον περιβάλλοντα χώρο.
Φοράμε κατάλληλα ρούχα που θα προστατέψουν το δέρμα μας από την σκόνη, γυαλιά και μάσκα προστασίας. Με αυτόν τον τρόπο, το βάψιμο θα γίνει πιο ξεκούραστο για εμάς και πιο ασφαλές.
Βήμα 2. Καθαρίζουμε τις μεταλλικές επιφάνειες
Για να καθαρίσουμε και να απομακρύνουμε πιθανές βρωμιές από τα σιδερένια κάγκελα χρησιμοποιούμε ένα διαλυτικό από το εμπόριο και βούρτσα καθαρισμού.
Βήμα 3. Απομακρύνουμε ξεφλουδισμένα χρώματα και τη σαθρή σκουριά
Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να απομακρύνουμε από τα κάγκελα όλα τα ξεφλουδισμένα χρώματα και τις σκουριές. Για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια συρματόβουρτσα, ίσως και μια μεταλλική ξύστρα (ανάλογα με το μέγεθος του ξεφλουδίσματος).

Βήμα 4. Προετοιμάζουμε τις επιφάνειες ώστε το χρώμα να έχει καλή πρόσφυση
Τρίβουμε με ένα γυαλόχαρτο όλες τις επιφάνειες που σκοπεύουμε να βάψουμε. Εάν οι επιφάνειες μας είναι πολύ «άγριες» θα πρέπει να τις κάνουμε όσο πιο ομαλές γίνεται. Ο σκοπός της λείανσης είναι να αφαιρέσουμε κάθε γυαλάδα από τις επιφάνειες και να τις κάνουμε ομοιόμορφες και ελαφρώς τραχιές ώστε να ενισχύσουμε την πρόσφυση του χρώματος και να πετύχουμε τέλειο φινίρισμα.
Βήμα 5. Αφαιρούμε τη σκουριά
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της σκουριάς: αφαίρεση με τρίψιμο ή χημική εξουδετέρωση της. Το τρίψιμο έχει το πλεονέκτημα να δημιουργεί μια ομαλή επιφάνεια ενώ η χρήση εξουδετεροποιητή σκουριάς είναι ευκολότερη σαν διαδικασία αλλά χρειάζεται αρκετό χρόνο για να δράσει το προϊόν.
• Αφαίρεση της σκουριάς με μηχανικό τρόπο: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό γωνιακό τροχό με το κατάλληλο γυαλόχαρτο ή συρματόβουρτσα που προσαρμόζεται στον τροχό. Η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου εξαρτάται από το μέγεθος της σκουριάς και την πολυπλοκότητα της επιφάνειας.
• Εξουδετέρωση της σκουριάς με χημικό υγρό: Εφόσον έχουμε απομακρύνει τα ξεφλουδισμένα χρώματα και τη σαθρή σκουριά, με ένα πινέλο απλώνουμε τον εξουδετεροποιητή σκουριάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Το προϊόν αυτό αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση, εύκολη και γρήγορη. Προτείνεται όταν η σκουριά δεν έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος. 
Βήμα 6. Εφαρμόζουμε το Αστάρι
Αφού έχουμε κάνει όλη την απαραίτητη προεργασία και πριν εφαρμόσουμε το μίνιο, καθαρίζουμε τις επιφάνειες με ένα νωπό πανί. Σκοπός μας είναι να καθαρίσουμε τις σκόνες ώστε οι επιφάνειες να είναι καθαρές και στεγνές έτοιμες για βάψιμο.
Απλώνουμε το αντισκωριακό αστάρι με πινέλο, ρολό ή πιστόλι βαφής. Για καλύτερα αποτελέσματα, και ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη υγρασία, προτείνεται 1 χέρι μίνιο και 1 χέρι αντισκωριακό αστάρι.

Συμβουλή: Για πρόληψη από τη σκουριά
Παρά την προσεκτική προετοιμασία των μεταλλικών επιφανειών η σκουριά τελικά επανεμφανίζεται. Όσο καλύτερα «σφραγίζετε» την επιφάνεια από την υγρασία και τον αέρα, τόσο περισσότερο χρόνο θα διαρκέσει η αντισκωριακή προστασία.

Βήμα 7. Εφαρμόζουμε το τελικό χρώμα για κάγκελα
Εφαρμόζουμε το τελικό χρώμα για κάγκελα χρησιμοποιώντας πινέλο, ρολό ή πιστόλι βαφής. Το βάψιμο κάγκελων με πιστόλι είναι ένας πρακτικός και πολύ γρήγορος τρόπος για βάψιμο των κάγκελων. Ωστόσο έχει ένα μειονέκτημα, μεγάλη απώλεια χρώματος λόγω του ψεκασμού. Όποιο τρόπο και να επιλέξουμε για να βάψουμε τα κάγκελα μας θα πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ομοιόμορφες επιφάνειες ως προς το πάχος του χρώματος. Όταν βάζουμε πολύ υλικό πάνω στις επιφάνειες και δεν το απλώνουμε καλά τότε δημιουργούνται τα γνωστά «τρεξίματα» ή «δάκρυα» του χρώματος. 

Επισκεφθείτε μας

Σαβ: 9πμ – 6μμ | Δευτέρα – Παρασκευή: 8 π.μ. – 8 μ.μ.